Trots is een emotie die gekenmerkt wordt door een sterk gevoel van zelfrespect. Jij weet wat je waard bent, je weet wat je kunt.

Trots zijn op jezelf. We zouden het eens wat vaker moeten doen. Waar ben jij trots op? Het hoeven geen grootse daden te zijn. Je boekt dagelijks successen. Je moet ze alleen wel durven zien en voelen.

Waarschijnlijk ben je meer bezig met alle doelen en dingen die je nog wilt bereiken. Wanneer is de laatste keer dat je jouw succes hebt gevierd? Dat je trots was op wat je hebt bereikt?

Vaak concentreren we ons op alles wat we missen. We vergeten de sterke eigenschappen en vaardigheden die we al in huis hebben.
Wat kun jij van nature goed? Iedereen heeft talent! Wat zijn de jouwe?
Concentreer je eens op je sterke punten dat zijn namelijk jouw natuurlijke talenten. Je kunt ze makkelijk verder ontwikkelen.

Beantwoord de volgende vragen eens voor jezelf:
• Welke grote én kleine dingen heb je in je leven gedaan waar je trots op bent?
• Schrijf de kwaliteiten of positieve eigenschappen, op waar jij trots op bent. Je kunt ook nagaan of er dingen zijn die anderen vaak over jou zeggen. Je bent altijd….voor dit probleem heb ik jou nodig want……Ook kun je aan vrienden, je partner of familie vragen welke kwaliteiten zij in jou herkennen

Als je deze vragen beantwoord, ga eens na wat dat met je doet. Hoe voel je je nu?

Of komen er vooral stemmetjes in je hoofd op die zeggen:‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, niet naast je schoenen lopen, ik moet bescheiden zijn’. Misschien lukt het in het begin nog niet helemaal. Dat is helemaal niet erg! Trots zijn op jezelf is niet altijd even makkelijk. Je kunt ermee experimenteren.
Sta dagelijks eens een moment stil bij de dingen die je goed afgaan en waar je trots op bent, zo kun je leren positiever naar jezelf en je leven te kijken.

(Bijdrage van: Ingeborg Voskamp)


 

Ingeborg Voskamp
Na het afronden van de post hbo opleiding: “Trainen met Hart en Ziel” werk ik als zelfstandig trainer en coach. Ik richt mij op de persoonlijke ontwikkeling en het versterken van mensen in hun dagelijks werk. De coaching, workshops én trainingen zijn gericht zijn op het verbeteren van jouw Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke Presentatie en Communicatie. Wat is het uitgangspunt? Het herkennen, bewust worden en inzicht krijgen in je eigen manier van denken, je gevoelens, je gedrag en je manier van communiceren. Wat is het doel? Je krijgt handvatten aangereikt om op een adequatere manier in de dagelijkse werkpraktijk te functioneren. Als trainer en coach kan ik mensen raken, in beweging zetten en leren reflecteren op hun eigen handelen. Mijn motto is:'' Leef bewust en Leer elke dag"
Ingeborg Voskamp
Ingeborg Voskamp

Latest posts by Ingeborg Voskamp (see all)