We hebben de draad weer opgepakt na de vakantie. Wat we vaak tegen onszelf en tegen elkaar zeggen na de vakantie is: laten we proberen zo ontspannen te blijven als we in de vakantie waren. Kennelijk kunnen we in de vakantie veel dingen loslaten. Loesje drukt het mooi uit met: in de vakantie spelen we massaal verstoppertje. Dat is zo en we vinden het prima. Sociaal geaccepteerd massaal loslaten, zou je het kunnen noemen.

Waarom komen we dan na de vakantie zo snel weer in een kramp en houden we van alles vast? Daar zijn boeken over vol geschreven, dus daar ga ik me niet aan wagen. Wat ik wel interessant vind, is de vraag hoe je dingen kunt lóslaten. We kunnen ons vaak weinig  voorstellen bij loslaten. Om daar wel beeld en gevoel bij te krijgen, geef ik graag twee voorbeelden.

De eerste manier is: stel je voor dat je datgene wat je wilt loslaten op een papiertje schrijft. Dat papiertje rol je op en stop je in een ballon. Je blaast de ballon op. Als je de ballon in je hand hebt, ga je voor jezelf na of je hem wilt laten gaan. Zo niet, dan is de stap kennelijk nog te groot. Bedenk een tussenstap en probeer het nog eens.

De tweede manier is: stel je voor dat je een vogel op je hand hebt. Je houdt de vogel subtiel vast. Het papiertje waarop staat wat je wilt loslaten heeft de vogel in zijn snavel. Als je de vogel loslaat vliegt hij weg, met jouw papiertje….. Besteed vooral aandacht aan het wegvliegen. Zie het, voel het en hoor het.
Ik heb het al een paar keer uitgeprobeerd met mensen die ik begeleid en …. het werkt. Doe er je voordeel mee. Ik wens je veel ontspanning 🙂

Herma Wichman

 

P.S. Nog een uitspraak van de o zo slimme Loesje: als je loslaat heb je twee handen vrij.

Herma Wichman

Herma Wichman

Personal coach en procesbegeleider at Proxima experts in focus en strategie
Ik help mensen in het onderwijs - van docenten, medewerkers en studenten tot directeuren en leidinggevenden - om hun stip op de horizon te ontdekken en te bereiken, zodat ze hun doelen en dromen kunnen realiseren. Ik coach met als doel om te laten ontdekken waar je als persoon of als organisatie voor staat en voor gaat. Mijn drijfveer is om mensen te laten schitteren, want daar wordt de wereld iedere keer weer een beetje mooier van.
Herma Wichman
Herma Wichman

Latest posts by Herma Wichman (see all)