doe en zijns-modus

Ben je een groot gedeelte van de tijd bezig met wat je moet doen? Is het woord moeten veel in je gedachten? Voel je vaak opgejaagd? Last van werkdruk?
Dan zit je in je doe-modus. Doen betekent actie. Het is gericht op denken en oplossen. Het helpt problemen op te lossen door te analyseren, beoordelen en te vergelijken. Als je merkt dat je iets niet wilt, ontstaat er direct de neiging om de kloof tussen een ongewenste en een gewenste situatie op te heffen. Er ontstaat een verlangen om ergens anders te willen zijn of in de toekomst te leven. Dat ontstaat vaak automatisch. De oplossing wordt dan gezocht in het analyseren en het stellen van doelen. Dat helpt uitstekend in het dagelijks leven zoals bij; auto rijden, het doen van een verbouwing, het voorbereiden van een vergadering e.d. Deze strategie werkt alleen niet bij het oplossen van emotionele problemen als bv; stress en werkdruk.

 
De basishouding van de doe-modus is:
• Het is niet goed zoals het is. Leven in het verleden en de toekomst dat houdt je weg van het hier en nu.
• Je gedachten zijn realiteit en vragen meteen om actie.
• De wil om te doen of veranderen zorgt voor een onbewuste, gedachteloze, reactie. De automatische piloot staat aan.
• Alles wordt beoordeeld met goed of fout.
• Prettige ervaringen worden nagejaagd en moeilijke ervaringen liever vermeden.

De zijns-modus is het tegengif voor de problemen die de doe-modus kan veroorzaken.
Herken je jezelf ook als je in de zijn-modus bent?
De zijns- modus geeft meer innerlijke rust. Vanuit de zijn-modus is er besef dat het leven maar voor een deel te controleren is. Je weet wanneer je in actie kunt komen en wanneer dit geen zin heeft Verder is er het besef dat je goed bent zoals je bent. Je bent niet voortdurend bezig jezelf of je levenssituatie te verbeteren of veranderen. Aanwezigheid in het nu heeft een beschermende werking. Wanneer je leeft in de toekomst of in het verleden kun je niet adequaat omgaan met de dingen die nu aan de orde zijn. Het leven is goed zoals het nu is. Je concentreert je niet op morgen. Je voelt het contact met jezelf . Het oordeel over jezelf is weg. Je accepteert je jezelf zoals je bent. Alles mag er zijn.

 
De basishouding van de zijns-modus:
• Het is zoals het is. Je bent aanwezig in het hier en nu , je accepteert wat er nu is.
• Je gedachten zijn voorbijgaand en kun je observeren.
• Je ervaart geen onmiddellijke druk om te doen of veranderen en dat geeft je de mogelijkheid om bewust en gepast te reageren
• Gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen worden opgemerkt zoals zij zich voordoen. Er is geen oordeel of evaluatie, geen goed of fout.
• Prettige én moeilijke ervaringen worden toegestaan.

 

Ter afsluiting wil ik de tekst delen: ‘Als ik sta’
Iemand vroeg eens aan een man, die zeer ervaren was in meditatie, hoe het kon dat hij ondanks zijn vele bezigheden zo kalm en rustig was. De man antwoordde:
Als ik sta, dan sta ik.
Als ik loop, dan loop ik.
Als ik zit, dan zit ik.
Als ik eet, dan eet ik.
Als ik spreek, dan spreek ik.

De vraagsteller viel hem in de rede en zei:
Dat doe ik ook, maar wat doe je verder nog?
En hij antwoordde opnieuw

Als ik sta, dan sta ik.
Als ik loop, dan loop ik.
Als ik zit, dan zit ik.
Als ik eet, dan eet ik.
Als ik spreek, dan spreek ik.

Opnieuw zei de vragensteller:
Maar dat doe ik toch ook?
Nee, zei de man,

Als jij zit, dan sta je al.
Als je staat, dan loop je al.
Als jij loopt, dan ben je al waar je wezen wilt.

Een zen-monnik

Ingeborg Voskamp
Na het afronden van de post hbo opleiding: “Trainen met Hart en Ziel” werk ik als zelfstandig trainer en coach. Ik richt mij op de persoonlijke ontwikkeling en het versterken van mensen in hun dagelijks werk. De coaching, workshops én trainingen zijn gericht zijn op het verbeteren van jouw Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke Presentatie en Communicatie. Wat is het uitgangspunt? Het herkennen, bewust worden en inzicht krijgen in je eigen manier van denken, je gevoelens, je gedrag en je manier van communiceren. Wat is het doel? Je krijgt handvatten aangereikt om op een adequatere manier in de dagelijkse werkpraktijk te functioneren. Als trainer en coach kan ik mensen raken, in beweging zetten en leren reflecteren op hun eigen handelen. Mijn motto is:'' Leef bewust en Leer elke dag"
Ingeborg Voskamp
Ingeborg Voskamp

Latest posts by Ingeborg Voskamp (see all)