Mensen zijn sociale wezens. We hebben allemaal de behoefte om erbij te horen en door anderen gezien, begrepen en erkend te worden. Ook vinden we het belangrijk om te weten dat wat we doen zinvol is. Een compliment voorziet in deze behoeften. Met een compliment uit je je waardering voor een persoonlijke eigenschap, prestatie, inspanning of idee van je van de ander .Iedereen heeft aandacht nodig en vindt een pluim op zijn tijd prettig.

Complimenten maken het werk, leven leuker én beter. Een waarderende, positieve benadering in de vorm van complimenten zorgt er voor dat iemand meer vanuit zijn sterkte en kwaliteiten werkt en meer bereid is het beste uit zichzelf te halen. Een compliment is goed voor het werkplezier en zelfvertrouwen. Het leuke is ook dat als je complimenten krijgt, je zelf ook gemakkelijker complimenten geeft. Het zorgt dat je er samen voor gaat en makkelijker bij elkaar terecht kan in het werk.

Veel mensen zullen de onderstaande pluimen beschouwen als complimenten, goed bekeken zijn deze pluimen dat niet echt.
• Fijn om met jou samen te werken.
• Men vindt jou enthousiast.

Hoe geef je een compliment? Het compliment is:
• Accuraat: de feiten kloppen. Wees concreet en maakt duidelijk wat de ander precies zo goed heeft gedaan. Geef voorbeelden en specifieke details om je compliment te ondersteunen.
• Betrouwbaar: het is geloofwaardig , realistisch en oprecht wat je zegt.
• Constructief: de ander heeft er wat aan, het is belangrijk voor de ander
• Spreek in de ik-vorm. Je laat blijken dat het jouw compliment is, jouw persoonlijke waardering voor de ander.
• Positief geformuleerd .Je focust je op wat de ander goed heeft gedaan, niet op wat hij heeft nagelaten. Geef aan waarom jij dit zo waardeert en welk effect het gedrag op jou heeft.

Hoe kan je de bovenstaande, goed bedoelde, complimenten specifieker maken?

Fijn om met jou samen te werken. Bijvoorbeeld: Ik vind het fijn om met jou samen te werken omdat ik je een betrouwbare collega vind . Je houdt je altijd aan de gemaakte afspraken.

Men vindt jou enthousiast. Bijvoorbeeld: Ik vind jouw enthousiasme inspirerend daar word ik blij van en het werkt aanstekelijk voor mij.

Hoe ontvang je een compliment?
• Luister aandachtig
• Laat het compliment aankomen en wuif het niet weg
• Bedank de ander


 

 


 

Ingeborg Voskamp
Na het afronden van de post hbo opleiding: “Trainen met Hart en Ziel” werk ik als zelfstandig trainer en coach. Ik richt mij op de persoonlijke ontwikkeling en het versterken van mensen in hun dagelijks werk. De coaching, workshops én trainingen zijn gericht zijn op het verbeteren van jouw Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke Presentatie en Communicatie. Wat is het uitgangspunt? Het herkennen, bewust worden en inzicht krijgen in je eigen manier van denken, je gevoelens, je gedrag en je manier van communiceren. Wat is het doel? Je krijgt handvatten aangereikt om op een adequatere manier in de dagelijkse werkpraktijk te functioneren. Als trainer en coach kan ik mensen raken, in beweging zetten en leren reflecteren op hun eigen handelen. Mijn motto is:'' Leef bewust en Leer elke dag"
Ingeborg Voskamp
Ingeborg Voskamp

Latest posts by Ingeborg Voskamp (see all)