Bekijk jij de wereld weleens als een kind? En durf jij je eigen aannames opzij te zetten?

aanname

Doe je allerlei aannames of invuloefeningen over iemands gedrag? Wij interpreteren er flink op los. We kunnen heel goed voor een ander denken. Vaak klopt datgene wat we denken niet. Maar soms geloven wij onszelf en weten wij zeker dat wat wij denken over de ander, de waarheid is.Check jij die aannames wel eens?

Als je ergens vanuit gaat zonder dat te controleren, heb je natuurlijk altijd kans dat je er naast zit. We denken veel te weten, maar we gaan behoorlijk vaak de mist in. We gaan ergens vanuit zonder alle feiten in overweging te nemen. Of we denken de feiten te kennen, maar trekken toch de verkeerde conclusies.

Hoe komt het dat we aannames doen?
In ons leven doen we ervaringen op, die onthouden we en worden opgeslagen. Als we weer een situatie tegenkomen, herkennen we die en putten we uit onze ervaring . We hebben ons eigen beeld van de wereld gecreëerd. Dit vormt de bril waarmee we naar de situatie kijken
Hoe doen we dat? we
• We interpreteren situaties bijvoorbeeld.: ‘Ze waardeert mijn inbreng toch niet’
• We geven we er betekenis aan bijvoorbeeld: ‘Hij ziet me toch niet of neemt me toch niet serieus’
• We hebben we er een oordeel over bijvoorbeeld: ‘Het kan toch niet dat …’

Gekleurde bril.
Ieder mens heeft zijn eigen bril op en heeft zijn eigen overtuigingen. Jouw invulling is dus mogelijk helemaal niet hoe de ander er naar kijkt. Wees je dus bewust van het feit dat iedereen vanuit zijn eigen gekleurde bril de wereld waarneemt. Besef dat je niet kan weten wat de ander door zijn eigen bril ziet!

Wat kun je doen als je merkt dat je aannames doet?
•Luister naar wat de ander zegt of juist niet zegt. Stel open vragen om te achterhalen of je aannames correct zijn.
•Stel een vraag over het gedrag dat je ziet. Bv ik zie dat je jouw blik afwendt, hoe komt dat?
•Vraag wat er aan de hand is. Als je iemand een tijdje niet hebt gezien bijvoorbeeld, kan dat ook een andere reden hebben dan jij hebt bedacht.
•Houd er rekening mee dat mensen veel minder met anderen, en dus ook met jou, bezig zijn dan we denken. Achter gedrag zit vaak een persoonlijke reden die niets met jou te maken heeft.
•Als je merkt dat je voor een ander gaat denken, stel jezelf dan de vraag of dat op feiten is gebaseerd.

Wees alert op jouw aannames want ‘Je eigen aannames zijn de ramen waardoor je kijkt. Maak ze af en toe schoon. Anders komt het licht niet binnen’ Michelangelo

Ingeborg Voskamp
Na het afronden van de post hbo opleiding: “Trainen met Hart en Ziel” werk ik als zelfstandig trainer en coach. Ik richt mij op de persoonlijke ontwikkeling en het versterken van mensen in hun dagelijks werk. De coaching, workshops én trainingen zijn gericht zijn op het verbeteren van jouw Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke Presentatie en Communicatie. Wat is het uitgangspunt? Het herkennen, bewust worden en inzicht krijgen in je eigen manier van denken, je gevoelens, je gedrag en je manier van communiceren. Wat is het doel? Je krijgt handvatten aangereikt om op een adequatere manier in de dagelijkse werkpraktijk te functioneren. Als trainer en coach kan ik mensen raken, in beweging zetten en leren reflecteren op hun eigen handelen. Mijn motto is:'' Leef bewust en Leer elke dag"
Ingeborg Voskamp
Ingeborg Voskamp

Latest posts by Ingeborg Voskamp (see all)