Gevoelens en werk? Dat lijken twee gescheiden werelden. Als een collega aan jou vraagt om werk over te nemen en je zegt: “prima, dat doe ik voor je”. En je voelt tegelijkertijd irritatie ontstaan dan is dat voor jezelf een graadmeter dat je het niet eens bent met je eigen uitspraak. Die irritatie geeft aan dat je iets niet wilt of anders wilt. Als je je bewust wordt van je eigen gevoelens kun je beter je eigen keuzes maken, je eigen grenzen bepalen en hierover communiceren met anderen.

hart

Ben jij gewend om woorden te geven aan jouw gevoelens? Wist jij dat jouw gevoelens vaak een signaal zijn van een onderliggende behoefte of wens? Hoe word ik mij daar dan van bewust? Door:
• te herkennen; wat voel ik?
• te erkennen; sta ik mijn gevoel toe?
• te benoemen; woorden geven aan jouw gevoelens.

Behoeften of wensen zijn -vaak onbewust – een sterke drijfveer in ons handelen. Je verwijt de ander dat hij niet in jouw behoeften voorziet. Soms zijn we bereid om de ander eindeloos te blijven bevechten, meestal omdat we willen dat de ander ons respecteert en erkenning geeft; ons ziet, hoort, serieus neemt..… behoeften die jou ongetwijfeld ook niet vreemd zijn? Het filmpje is een mooie illustratie hiervan.

 

Sta één keer per dag eens stil bij hoe jij je voelt. Mag het gevoel er zijn? En hoe heet dat gevoel dan? Eigenlijk zijn er maar vier basis gevoelens namelijk:
• Boos bijv. geërgerd, geïrriteerd, chagrijnig, kwaad…
• Blij bijv. bruisend, gelukkig, behaaglijk, warm, vreugdevol…
• Bang bijv. angstig, ontsteld, paniekerig, zenuwachtig, wanhopig…
• Bedroefd bijv. gekwetst, treurig, somber, geraakt…

Negatieve gevoelens bestaan niet. Hiermee bedoel ik dat alle gevoelens erbij horen ook de zogenaamd negatieve gevoelens. Dat negatieve label of etiket is er ooit opgeplakt. Bijvoorbeeld toen je vroeger als kind niet mocht huilen en hoorde dat je flink moest zijn dan zal je jezelf misschien nu zien als zwak of een aansteller als je toch huilt.
Begin vandaag met het serieus nemen en respecteren van je eigen gevoel. Wanneer je open en direct durft te zeggen hoe je je voelt, word je sterk in jouw kwetsbaarheid. Vaak een ontwapenende manier van communiceren waarmee je verbinding maakt met jezelf en de ander.

Bron: “Geweldloze communicatie” Marshall Rosenberg.

(Bijdrage van: Ingeborg Voskamp)

(wil jij automatisch een e-mail krijgen als er een nieuw bericht is gepubliceerd? Meld je dan aan via onderstaande formulier)


 

Ingeborg Voskamp
Na het afronden van de post hbo opleiding: “Trainen met Hart en Ziel” werk ik als zelfstandig trainer en coach. Ik richt mij op de persoonlijke ontwikkeling en het versterken van mensen in hun dagelijks werk. De coaching, workshops én trainingen zijn gericht zijn op het verbeteren van jouw Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke Presentatie en Communicatie. Wat is het uitgangspunt? Het herkennen, bewust worden en inzicht krijgen in je eigen manier van denken, je gevoelens, je gedrag en je manier van communiceren. Wat is het doel? Je krijgt handvatten aangereikt om op een adequatere manier in de dagelijkse werkpraktijk te functioneren. Als trainer en coach kan ik mensen raken, in beweging zetten en leren reflecteren op hun eigen handelen. Mijn motto is:'' Leef bewust en Leer elke dag"
Ingeborg Voskamp
Ingeborg Voskamp

Latest posts by Ingeborg Voskamp (see all)