Luisteren is een van de belangrijkste vaardigheden die je kunt ontwikkelen. Goed kunnen luisteren heeft een positieve invloed op jouw effectiviteit en relatie met anderen.
Je denkt misschien dat luisteren een passieve handeling is en het enige wat je hoeft te doen, is er te zijn. Misschien denk je nu : “Luisteren is voor mij geen probleem. Dat kan ik vaak beter dan anderen”. Ga eens voor jezelf na hoe vaak dat neerkomt op je mond houden en af en toe jaknikken. Echt luisteren is een werkwoord, het vraagt om jouw aandacht en betekent aanwezig en in verbinding zijn met de ander. Goed nieuws is dat iedereen kan leren luisteren.
Als je actief luistert geef je richting aan het gesprek en zorg je dat je betrokken blijft bij het gesprek. Het betekent niet alleen aandacht hebben voor de woorden maar ook voor de lichaamstaal en dat wat niet gezegd wordt. Luisteren betekent het lawaai in jezelf uitzetten. Luisteren zonder jezelf te verdedigen, want misschien klopt het verhaal van de spreker niet of doet het jou onrecht aan, dat kan! Het is zijn of haar verhaal. Luisteren is onzelfzuchtig; het gaat dan dus niet over jou en wat jij hebt meegemaakt. Wanneer luisteren om te reageren overgaat in luisteren om te begrijpen, ontstaat er écht contact.

 


(bron: Koefnoen-luisteren)

Ben jij je bewust van jouw irritante luistergewoontes?
• De spreker in de rede vallen bijvoorbeeld met “ja maar”.
• De spreker niet aankijken.
• De spreker opjagen en hem het gevoel geven dat hij jouw tijd verspilt.
• Belangstelling tonen voor iets anders dan het gesprek.
• Vooruitlopen op de spreker door iemands zinnen af te maken.
• Niet reageren op verzoeken van de spreker. Het verhaal van de spreker overtreffen of overnemen met “Dat doet me denken aan die keer…….”
• Vergeten zijn wat eerder besproken is.

(Bijdrage van: Ingeborg Voskamp)

(wil jij automatisch een e-mail krijgen als er een nieuw bericht is gepubliceerd? Meld je dan aan via onderstaande formulier)


 

Ingeborg Voskamp
Na het afronden van de post hbo opleiding: “Trainen met Hart en Ziel” werk ik als zelfstandig trainer en coach. Ik richt mij op de persoonlijke ontwikkeling en het versterken van mensen in hun dagelijks werk. De coaching, workshops én trainingen zijn gericht zijn op het verbeteren van jouw Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke Presentatie en Communicatie. Wat is het uitgangspunt? Het herkennen, bewust worden en inzicht krijgen in je eigen manier van denken, je gevoelens, je gedrag en je manier van communiceren. Wat is het doel? Je krijgt handvatten aangereikt om op een adequatere manier in de dagelijkse werkpraktijk te functioneren. Als trainer en coach kan ik mensen raken, in beweging zetten en leren reflecteren op hun eigen handelen. Mijn motto is:'' Leef bewust en Leer elke dag"
Ingeborg Voskamp
Ingeborg Voskamp

Latest posts by Ingeborg Voskamp (see all)