Opkomen voor jezelf is zeggen wat je wilt en voelt. Je hebt last van iets en wilt graag dat een ander daar rekening mee houdt. Over het algemeen gebeurt dat niet vanzelf. Andere mensen kunnen namelijk niet ruiken wat er in je omgaat.

Assertief gedrag betekent dat wat je in de buitenwereld doet en zegt, overeenkomt met jouw binnenwereld wat je denkt, wilt en voelt.

Als je ouders jouw nee steeds in hun overwegingen hebben meegenomen, en af en toe accepteerden, dan ontdek je dat jij ook een stem hebt. Je ontdekt dat je in staat bent om dingen te stoppen, niet te doen, te laten of af te houden Belangrijk dat je ouders je nee horen én serieus nemen. Zo leer je dat er ruimte is voor jouw nee. Je leert letterlijk dat jouw grenzen stellen werkt. Je ervaart dan als kind dat als je nee voelt en zegt, het ook niet gebeurt in de buitenwereld.

Als jouw nee zelden geaccepteerd werd of er niet naar geluisterd werd, kan je als volwassene overtuigingen vormen zoals:
• Als ik nee zeg ben ik lastig
• Als ik nee zeg houden ze niet meer van me
• Als ik nee zeg krijg ik straf

Je kunt je ouders de schuld hiervan geven; helaas brengt dat je niet verder. Wat je wel kunt doen is de nee gaan oefenen in de praktijk en kijken of die overtuigingen die je hebt eigenlijk wel kloppen.
Hoe zeg je dan nee?

Het antwoord op deze vraag is namelijk even simpel als moeilijk. Er is echt maar één manier en dat is het woord NEE uitspreken.

keep calm & just say no

Ga eens na of er de afgelopen twee weken situaties waren op je werk of thuis, waarbij je JA hebt gezegd terwijl je NEE voelde.
• Wat gebeurde er?
• Wat dacht je?
• Wat voelde je?

(Bijdrage van: Ingeborg Voskamp)

(wil jij automatisch een e-mail krijgen als er een nieuw bericht is gepubliceerd? Meld je dan aan via onderstaande formulier)


 

Ingeborg Voskamp
Na het afronden van de post hbo opleiding: “Trainen met Hart en Ziel” werk ik als zelfstandig trainer en coach. Ik richt mij op de persoonlijke ontwikkeling en het versterken van mensen in hun dagelijks werk. De coaching, workshops én trainingen zijn gericht zijn op het verbeteren van jouw Persoonlijk Leiderschap, Persoonlijke Presentatie en Communicatie. Wat is het uitgangspunt? Het herkennen, bewust worden en inzicht krijgen in je eigen manier van denken, je gevoelens, je gedrag en je manier van communiceren. Wat is het doel? Je krijgt handvatten aangereikt om op een adequatere manier in de dagelijkse werkpraktijk te functioneren. Als trainer en coach kan ik mensen raken, in beweging zetten en leren reflecteren op hun eigen handelen. Mijn motto is:'' Leef bewust en Leer elke dag"
Ingeborg Voskamp
Ingeborg Voskamp

Latest posts by Ingeborg Voskamp (see all)